PIANOSTÄMNING

Oavsett hur ofta man spelar eller vilken kvalitet instrumentet har bör det stämmas minst en till två gånger per år. Instrument som används mycket kan behöva stämmas oftare. Inför konserter ska det gärna alltid vara nystämt.

Ingen stämning håller för evigt. Tids nog stämmer alla pianon och flyglar ur sig i varierande grad beroende på skick, förändringar i temperatur och luftfuktighet, hur mycket de används samt när de stämdes senast och hur ostämda de då var. Tar man god hand om sitt instrument och låter det få sin regelbundna stämning ska det kunna hålla stämningen väl.

En pianostämning tar ca 2 timmar.

UPPDRAGNING

Väntar man för länge med att låta stämma sitt instrument kommer det sakta att börja sjunka i tonhöjd. En uppdragning blir nödvändig för att få upp instrumentet till standardtonhöjd och åter börja få tillbaka stämstabiliteten.

Vid en uppdragning görs tonmässigt större justeringar än vid en vanlig stämning vilket kan leda till en något instabilare stämhållning den första perioden.

En uppdragning tar ca 30 min och görs direkt före själva stämningen utan extra kostnad.

SERVICE

En flygel består av ca 12 000 individuella delar i huvudsak av trä, metall, filt och läder varav alla måste samverka i perfektion för att skapa jämn och optimal spelkänsla och klang. Förändringar i luftfuktighet och allmänt bruk av instrumentet gör att mekanikens delar med tiden hamnar ur sin position och kan komma att slitas onormalt snabbt. Justeringen behöver därför ses över med jämna mellanrum. Jag utför komplett service av pianon och flyglar med mekanikjustering och intonation. Även konsertservice, konsertstämning samt regelbunden piano- och flygelservice erbjuds liksom mindre arbeten allt efter behov och önskemål.

RENOVERING

Allt från mindre reparationer som görs på plats hos kund till totalrenovering i egen verkstad där pianon och flyglar akustiskt och mekaniskt bringas till närmaste nyskick. Slitna och trasiga delar repareras eller byts ut mot nya originaldelar. I de fall delar och material inte finns att tillgå i originalutförande används enbart material som håller motsvarande eller högre kvalitet, allt för att uppnå bästa möjliga slutresultat. Hammarlag kan slipas och intoneras om eller bytas ut mot nytt. Spruckna resonansbottnar och steg kan repareras. Stämstock, stämnaglar och strängar kan bytas ut. Även lackering hos samarbetspartner erbjuds. Möjligheterna är många som skulle kunna ge ett enormt lyft för just ert instrument.

PIANO LIFE SAVER

Jag är certifierad installatör av fuktsystemet Piano Life Saver som monteras i pianon och flyglar. Syftet är att ljudlöst och energieffektivt skapa ett stabilt och optimalt mikroklimat i instrumentet med en relativ luftfuktighet kring 45%.

Läs gärna om pianots Skötsel och Piano Life Saver för mer information om hur systemet fungerar. Det går att montera i de allra flesta instrument och finns i fyra olika utföranden passande från minsta piano till största konsertflygel.

KÖPA INSTRUMENT

Jag säljer och hyr ut renoverade, justerade och stämda begagnade kvalitetspianon och -flyglar. Klicka här för att se vad som finns på lager just nu.

För inspiration vid köp av nytt instrument se gärna respektive tillverkares hemsida nederst på startsidan och tveka inte att kontakta mig för kvalificerad hjälp och rådgivning. Jag har ett nära samarbete med Steinway & Sons och August Försters återförsäljare i Sverige.

BESIKTNING

Funderar ni på att köpa ett begagnat instrument är det mycket viktigt att först låta få det besiktat av en auktoriserad pianotekniker för att undvika oväntade överraskningar. Många begagnade pianon och flyglar säljs billigt eller skänks bort och dessa brukar tyvärr ofta vara i ett skick därefter.

Efter besiktningen erhålls ett protokoll där eventuella skador, slitage samt service- och renoveringsbehov framgår.

PIANOFLYTT

Jag erbjuder professionell piano- och flygeltransport i markplan. En erfaren pianotekniker vet hur man flyttar flyglar och pianon på ett säkert sätt. Kontakta mig för en kostnadsfri offert.

Det rekommenderas att man väntar i minst 4 veckor med att få sitt piano eller sin flygel stämd efter en flytt.

TILLBEHÖR

Försäljning av alla sorters tänkbara tillbehör till pianon och flyglar såsom förbrukningsartiklar till Piano Life Saver, piano- och flygelbänkar, skyddsöverdrag, lampor, hjulkoppar, pianohjul med skonsam PUR-beläggning för parkettgolv m.m.

Kontakta mig så hjälper jag gärna till med att finna det ni söker.

Prislista

Pianostämning

Piano & flygel

1 600 kr

Inkl. moms

Pianoservice

Basservice 6 tim

 2 500 kr

Inkl. moms

Flygelservice

Basservice 9 tim

3 500 kr

Inkl. moms

Övrigt arbete

Intonering, reparation, mekanikjustering m.m.

550 kr/tim

Inkl. moms

Milersättning

Tillkommer på alla tjänster och delas med antalet kunder (max 3 st)

40 kr/mil

Inkl. moms

Betalning sker via faktura, Swish eller kontanter

Verksamhetsområden med pianostämning och renovering i hela Värmland och delar av Dalarna, Dalsland, Västmanland och Närke: Karlstad, Hagfors, Munkfors, Torsby, Ekshärad, Filipstad, Storfors, Sunne, Arvika, Forshaga, Kil, Grums, Deje, Molkom, Skoghall, Hammarö, Kristinehamn, Karlskoga, Degerfors, Säffle, Åmål m.fl.

Skapa din hemsida gratis!