Mitt namn är William Brokvist och jag är utbildad pianotekniker verksam i Värmland. Som medlem i Sveriges Pianostämmare och Teknikerförening driver jag företaget WB Pianoteknik som utför stämning, service, reparation och renovering av flyglar och pianon.

Musik och teknik har alltid varit två stora intressen i mitt liv och jag har spelat piano nästan så länge jag kan minnas. I de tidiga tonåren började jag bli allt mer fascinerad av instrumentets sinnrika konstruktion och långsamt började drömmen om att en dag få arbeta som professionell pianotekniker växa fram.

2017: Jag bestämde mig för att söka till Oskarshamns Folkhögskola med Sveriges enda pianoteknikerutbildning på heltid. Efter godkända antagningsprov påbörjade jag mina studier där jag från teori till praktik fick lära mig om pianon och flyglars uppbyggnad, stämning på gehör, mekanikjustering, renovering, reparation samt intonation.

2018: Under sommaren var jag med och stämde Musikhögskolan Ingesunds övnings- och undervisningsinstrument.

Hela pianoteknikerklassen reste till Danmark för ett besök hos Knud Danielsen (leverantör av pianotillbehör) och Juhl-Sørensen (generalagent för Steinway & Sons i Skandinavien och Finland) för att knyta kontakter och öva stämning på fabriksnya och nyrenoverade Steinwayflyglar.

Jag fick under hösten göra praktik hos Brinkmann pianoteknik i Vikarbyn och vid slutet av året tilldelades jag Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium som instrumenttekniker. 

2019: Jag och mina klasskamrater fick förtroendet att ansvara för stämning och service av Oskarshamns Folkhögskolas konsert-, övnings- och undervisningsinstrument. Jag fick även utföra reparation, service, instrumenttransport samt åka på stämuppdrag till skolor, kyrkor, musikföreningar och privatpersoner i Oskarshamn med omnejd.

I februari var det dags att stämma instrumenten på Musikhögskolan Ingesund igen.

På våren gjorde pianoteknikerklassen en studieresa till Tyskland där vi besökte piano- och flygelfabrikerna Blüthner, C. Bechstein, August Förster, Steinway & Sons samt mekaniktillverkaren Renner. Jag fick även tillsammans med Smålands Klaververkstad leverera, stämma och intonera fabriksnya pianon från August Förster till Sandvikens kulturskola.

Efter två intensiva år avslutade jag pianoteknikerutbildningen i Oskarshamn med väl godkända examensprov.

Efter praktiska och teoretiska inträdesprov bestående av stämning på gehör, justering av piano- och flygelmekanik samt diverse service- och reparationsmoment blev jag av bedömningsnämnden i Stockholm upptagen som medlem i Sveriges Pianostämmare och Teknikerförening (SPTF).

I juni gick jag SPTF:s sommarakademi på Operahögskolan i Stockholm (SKH), en kurs i flygelservice där jag fick specialisera mig inom service, stämning och intonation av Steinway & Sons konsertflyglar.

I oktober blev jag certifierad Piano Life Saver-installatör efter kurs och examen i genomfört utbildningsprogram.

2020: I februari flyttade jag till Tyskland för tre månaders vidareutbildning på den anrika piano- och flygelfabriken August Förster som grundades 1859. Jag fick medverka från tillverkning till slutjustering där man genom traditionellt precisionsarbete bygger musikinstrument i världsklass.

Skapa din hemsida gratis!