I dagens centralvärmda, välisolerade och täta hus är det relativt enkelt att hålla inomhustemperaturen på en jämn nivå i rummet där instrumentet är placerat. Att styra över luftfuktigheten är däremot betydligt svårare och det är just vid fluktuationer i luftfuktighet som akustiska pianon och flyglar är som mest känsliga. Förutom att stämma ur sig när fuktigheten i luften skiftar riskerar instrumenten bland annat torrsprickor i steg och resonansbotten samt rostangrepp på strängar och stämnaglar. Den relativa luftfuktigheten bör ligga på en så stabil nivå som möjligt inom intervallet 40-60%. I Sverige kan den dock variera mycket kraftigt under året och variationer mellan 15-75% är inte alls ovanligt.

Det enklaste och mest ekonomiska sättet att minimera skiftningarna och dess skadliga effekter är att låta installera fuktsystemet Piano Life Saver i instrumentet som automatiskt känner av om det behöver avfuktas eller tillföras fukt. Ljudlöst och energieffektivt skapas ett stabilt mikroklimat med en optimal relativ luftfuktighet kring 45%. Detta är en mycket god investering då pianon och flyglar både mår och klingar betydligt bättre i ett jämnt reglerat klimat.

Det vanligaste systemet till piano och flyglar upp till 180 cm förbrukar endast 8 W i fuktläge och 38 W i avfuktningsläge.

Ungefär varannan vecka börjar en gul LED-lampa märkt WATER att blinka. Den talar om att vattennivån är låg och det är dags att via den monterade slangen fylla på systemet med vanligt kranvatten med hjälp av den medföljande vattenkannan. Vid varje påfyllning ska en kapsyl antimögelmedel (Pad Treatment) tillsättas vattnet i kannan för att förhindra tillväxt i vattentank och slang.

De två blå fuktdukarna bör bytas en till två gånger per år och det kan man relativt enkelt göra själv. Känner man sig osäker hjälper jag givetvis till med bytet exempelvis i samband med stämning eller vid service av systemet. Jag har alltid fuktdukar och antimögelmedel på lager.

Piano Life Savers eget tyg till undersidan rekommenderas till flyglar eftersom systemet då arbetar mer effektivt. Detta gäller särskilt i lokaler med golvvärme eller där det finns risk för drag. Då rekommenderas tyg även till baksidan på pianon. Kontakta mig för prisuppgift.

Piano Life Savers fuktsystem har 5 års garanti med möjlighet till förlängning upp till 10 år.

Piano

Inkl. montering

8 965 kr

Inkl. moms 

Flygel upp till 180 cm

Inkl. montering

9 695 kr

Inkl. moms 

Flygel 181 - 240 cm

Inkl. montering

11 495 kr

Inkl. moms 

Flygel över 240 cm

Inkl. montering

15 320 kr

Inkl. moms 

Pad Treatment

473 ml

235 kr

Inkl. moms 

Fuktdukar

2 st

75 kr

Inkl. moms 

Service

Byte av fuktdukar inkl. skyddsplast samt test och rengöring av systemet

350 kr

Inkl. moms

Kontakta mig för prisinformation om ni önskar få varor skickade

Skapa din hemsida gratis!