William Brokvist är utbildad pianotekniker verksam i Värmland och angränsande län. Som medlem i Sveriges pianostämmare och -teknikerförening driver han företaget WB Pianoteknik som utför stämning, service, reparation, renovering samt transport av flyglar och pianon.

Musik och teknik har alltid varit två stora intressen i Williams liv och han har spelat piano nästan så länge han kan minnas. Långsamt började så småningom drömmen om att en dag få arbeta som professionell pianotekniker växa fram.

2017: William bestämde sig för att söka till Oskarshamns Folkhögskola med Sveriges enda pianoteknikerutbildning på heltid. Efter godkända antagningsprov påbörjade han sina studier där han från teori till praktik fick lära sig om pianon och flyglars uppbyggnad, stämning på gehör, mekanikjustering, renovering, reparation samt intonation.

2018: Under sommaren var William med och stämde Musikhögskolan Ingesunds övnings- och undervisningsinstrument.

Hela pianoteknikerklassen reste till Danmark för ett besök hos Knud Danielsen (leverantör av pianotillbehör) och Juhl-Sørensen (generalagent för Steinway & Sons i Skandinavien och Finland) för att knyta kontakter och öva stämning på fabriksnya och nyrenoverade Steinwayflyglar.

William fick under hösten göra praktik hos Brinkmann pianoteknik i Vikarbyn och vid slutet av året tilldelades han Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium som instrumenttekniker.

2019: William och hans klasskamrater fick förtroendet att ansvara för stämning och service av Oskarshamns Folkhögskolas konsert-, övnings- och undervisningsinstrument. Han fick även utföra reparation, service, instrumenttransport samt åka på stämuppdrag till skolor, kyrkor, musikföreningar och privatpersoner i Oskarshamn med omnejd.

I februari var det dags att stämma instrumenten på Musikhögskolan Ingesund igen.

På våren gjorde pianoteknikerklassen en studieresa till Tyskland där de besökte piano- och flygelfabrikerna Blüthner, C. Bechstein, August Förster, Steinway & Sons samt mekaniktillverkaren Renner. William fick även tillsammans med Smålands Klaververkstad leverera, stämma och intonera fabriksnya pianon från August Förster till Sandvikens kulturskola.

William avslutade efter två intensiva år pianoteknikerutbildningen i Oskarshamn med väl godkända examensprov.

Efter praktiska och teoretiska inträdesprov bestående av stämning på gehör, justering av piano- och flygelmekanik samt diverse reparationsmoment blev William av bedömningsnämnden i Stockholm upptagen som medlem i Sveriges pianostämmare och -teknikerförening (SPTF).

I juni gick William SPTF:s sommarakademi på Operahögskolan i Stockholm (SKH), en kurs i flygelservice där han fick specialisera sig inom service, stämning och intonation av Steinway & Sons konsertflyglar.

I oktober blev William certifierad Piano Life Saver-installatör efter kurs och examen i genomfört utbildningsprogram.

2020: I februari flyttade William till Tyskland för tre månaders vidareutbildning på den anrika piano- och flygelfabriken August Förster som grundades 1859. Han fick medverka från tillverkning till slutjustering där man genom traditionellt precisionsarbete bygger musikinstrument i världsklass.

WB Pianoteknik
Sångtorpsvägen 1, 683 33 Hagfors
Tel: 073-837 17 38
info@wbpianoteknik.se
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis!