William Brokvist är utbildad pianotekniker verksam i Värmland och angränsande län. Som medlem i Sveriges pianostämmare och -teknikerförening driver han företaget WB Pianoteknik som utför stämning, service, reparation, renovering samt transport av flyglar och pianon.

Musik och teknik har alltid varit två stora intressen i Williams liv och han har spelat piano nästan så länge han kan minnas. Långsamt började så småningom drömmen om att en dag få arbeta som professionell pianotekniker växa fram.

2017: William bestämde sig för att söka till Oskarshamns Folkhögskola med Sveriges enda pianoteknikerutbildning på heltid. Efter godkända antagningsprov påbörjade han i augusti sina studier där han från teori till praktik fick lära sig om pianon och flyglars uppbyggnad, stämning på gehör, mekanikjustering, renovering, reparation samt intonation.

2018: Under sommaren var William med och stämde Musikhögskolan Ingesunds övnings- och undervisningsinstrument.

Hela pianoteknikerklassen reste till Danmark för ett besök hos Knud Danielsen (leverantör av pianotillbehör) och Juhl-Sørensen (generalagent för Steinway & Sons i Skandinavien och Finland) för att knyta kontakter och öva stämning på fabriksnya och nyrenoverade Steinwayflyglar.

William fick under hösten göra praktik hos Brinkmann pianoteknik i Vikarbyn och vid slutet av året tilldelades han Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium som instrumenttekniker.

2019: William och hans klasskamrater fick förtroendet att ansvara för stämning och service av Oskarshamns Folkhögskolas konsert-, övnings- och undervisningsinstrument. Han fick även utföra reparation, service, instrumenttransport samt åka på stämuppdrag till skolor, kyrkor, musikföreningar och privatpersoner i Oskarshamn med omnejd.

I februari var det dags att stämma instrumenten på Musikhögskolan Ingesund igen.

På våren gjorde pianoteknikerklassen en studieresa till Tyskland där de besökte piano- och flygelfabrikerna Blüthner, C. Bechstein, August Förster, Steinway & Sons samt mekaniktillverkaren Renner. William fick även tillsammans med Smålands Klaververkstad leverera, stämma och intonera fabriksnya pianon från August Förster till Sandvikens kulturskola.

William avslutade efter två intensiva år pianoteknikerutbildningen i Oskarshamn med väl godkända examensprov.

Efter praktiska och teoretiska inträdesprov bestående av stämning på gehör, justering av piano- och flygelmekanik samt diverse reparationsmoment blev William av bedömningsnämnden i Stockholm upptagen som medlem i Sveriges pianostämmare och -teknikerförening (SPTF).

I juni gick William SPTF:s sommarakademi på Operahögskolan i Stockholm, en kurs i flygelservice där han fick specialisera sig inom service, stämning och intonation av Steinway & Sons konsertflyglar.

I oktober blev William certifierad Piano Life Saver-installatör efter kurs och examen i genomfört utbildningsprogram.

2020: I februari flyttade William till Tyskland för tre månaders vidareutbildning på den anrika piano- och flygelfabriken August Förster som grundades 1859. Han fick medverka från tillverkning till slutjustering där man genom traditionellt precisionsarbete bygger musikinstrument i världsklass.

WB Pianoteknik
Sångtorpsvägen 1, 683 33 Hagfors
Tel: 073-837 17 38
info@wbpianoteknik.se
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis!